Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η"εξέλιξη" της διατροφής (μέρος 1ο) - Φαγητό των σπηλαίων.

   Ξέρετε τι έτρωγαν οι προϊστορικοί άνθρωποι; Εκτός από κρέας έτρωγαν και λαχανικά. Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας αμερικανών επιστημών, έτρωγαν και λαχανικά, άλλοτε ωμά και άλλοτε μαγειρεμένα σε φωτιά. Άλλωστε έχουν βρεθεί υπολείμματα λαχανικών ανάμεσα σε δόντια προϊστορικών ανθρώπων.
    Όπως είναι γνωστό, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν κανίβαλοι, δηλαδή έτρωγαν άλλους ανθρώπους. Δεν σκότωναν βέβαια γι' αυτό το σκοπό, αλλά όταν πέθαινε κάποιος, έτρωγαν το πτώμα του για να μη χρειαστεί να κυνηγήσουν για μέρες. Εκείνη την εποχή, το κυνήγι, εκτός από πολύ δύσκολο, πολλές φορές μπορούσε να αποβεί μοιραίο.
    Επίσης, μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, αλλά έτρωγαν ψωμί! Έπαιρναν θρεπτικές ρίζες, κοτσάνια και φύλλα και τα αλέθανε, βάζοντάς τα σε πέτρες που τις έτριβαν μεταξύ τους με τα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούσαν κάτι σαν αλεύρι. Στη συνέχεια το μετέτρεπαν σε ζυμάρι με την προσθήκη νερού και το έψηναν πάνω σε καυτές πέτρες, φτιάχνοντας έτσι μια πρωτόγονη μορφή ψωμιού σε σχήμα τηγανίτας ή πίτσας. Πρέπει να ήταν άνοστο και τραγανό σαν κράκερ. Παρόλα αυτά, πρέπει να βοηθούσε πολύ τους παλαιολιθικούς κυνηγούς να επιβιώσουν από τις δυσκολίες αλλά και από τις κλιματικές αλλαγές.
Οι μαθήτριες του Στ΄1 : Νόρα, Άννα-Μαρία, Ελένη Κ,
Ελένη Γ, Μαριλέττα 

2 σχόλια: