Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Το μέλι μας! Πώς παράγεται, πώς συλλέγεται...

   
Μέλι, το θαυματουργό!

   Πριν από λίγες μέρες είχαμε την χαρά μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί της Ε' τάξης, να παρακολουθήσουμε δύο παιδιά από το τμήμα της κυρίας Μαρίας Κεμανετζή, τον Πέτρο και τον Δομένικο, να μας ενημερώνουν για τα μελίσσια!
   Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε κάποια ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία...


... Η μελισσοκομία, έχει αρκετά μεγάλη παράδοση. Σε διάφορες ζωγραφικές παραστάσεις, που βρέθηκαν στις Πυραμίδες της Αιγύπτου, εικονίζονται άνθρωποι που ασχολούνται με αυτήν. 

   Στην αρχαία Ελλάδα η μελισσοκομία ήταν αρκετά ανεπτυγμένη, όπως δείχνουν οι σύγχρονες έρευνες, που βασίζονται και σε γραπτά του Αριστοτέλη που μας ενημερώνουν για τον τρόπο συλλογής του μελιού. Οι απόψεις του αυτές εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι και το μεσαίωνα. 

   Ο μεσαίωνας δεν πρόσθεσε και πολλά καινούρια πράγματα στην τεχνική της μελισσοκομίας, εκτός ίσως από τον καπνό, όταν επρόκειτο να ασχοληθεί κανείς με τις μέλισσες, ώστε αυτές να μην αγριεύουν πολύ. (Αυτή την τακτική θα παρακολουθήσουμε από τον Πέτρο και τον Δομένικο, στη συνέχεια!) 

   Αργότερα η μελισσοκομία αποτέλεσε είδος ασχολίας των μοναχών στα μοναστήρια, όπου και αναπτύχθηκε σημαντικά. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη όμως τη γνώρισε τα τελευταία χρόνια μετά τον πόλεμο. 

   Σήμερα είναι πια πάρα πολλά γνωστά πράγματα από τη βιολογία των μελισσών, από τη νομοτέλεια που διέπει τη ζωή τους, τον τρόπο της ζωής τους κλπ. Σε μερικά κράτη η μελισσοκομία έχει πάρει το χαρακτήρα της βιομηχανικής παραγωγής, όπως στον Καναδά, την Ρωσία και τις Η.Π.Α. Οι παλιές πρωτόγονες κυψέλες έχουν αντικατασταθεί με νέες ξύλινες και πολύ πιο πρακτικές και αποδοτικές...

   Τι είδαμε όμως εμείς; Στο προαύλιο του σχολείου μας είδαμε τα εξαρτήματα που πρέπει να έχει ο μελισσοκόμος, αλλά και την ειδική στολή που φοράει. Κάποιοι τη φόρεσαν και οι ίδιοι!!!







   Οι μικροί λοιπόν μελισσοκόμοι μας, μάς έδειξαν πώς βγάζουμε τις κερήθρες , αφού πρώτα απομακρύνουμε τις μέλισσες με το καπνιστήρι!












Οι ερωτήσεις φυσικά...πολλές!!!






Και η παρουσίαση συνεχίζεται!!!








   

   Όλες οι αισθήσεις μας σε επιφυλακή... είδαμε, ακούσαμε, μυρίσαμε, ψηλαφίσαμε...και τελικά, νιώσαμε ότι γευτήκαμε το υπέροχο μέλι!!!



   Όπως λένε και οι μελισσοκόμοι της Πάρου, “Το μέλι έχει ιδιαίτερο άρωμα, χρυσαφένιο χρώμα και είναι ένα φυσικό προϊόν μεγάλης θρεπτικής αξίας. Παράγεται εδώ και πολλά χρόνια στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες του νησιού μας.
(http://www.e-kyklades.gr/showroom/tourism/PANTELISANOUSAKIS?lang=el)


   Ευχαριστούμε πολύ τον Πέτρο και τον Δομένικο που με μεγάλη προθυμία μοιράστηκαν τις γνώσεις τους μαζί μας!













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου