Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Απόκριες στο Δημοτικό μας!

 
 Έφτασε το καρναβάλι! Και μαζί με αυτό...το καθιερωμένο αποκριάτικο πάρτι στο σχολείο μας!




  Τι είναι όμως οι απόκριες;

 Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.
  Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί. Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη "Καρναβάλι" (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει).


ᨑ                                             


   Στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου - Μάρπησσας όλα ήταν έτοιμα... Μικροφωνική εγκατάσταση για να ακούσουμε τραγούδια...





   ... Στήθηκαν και τα τραπέζια με τα φαγητά, τα γαριδάκια, τους χυμούς...








Και μαντέψτε... Η γιορτή μας τους είχε όλους! Πριγκίπισσες, τον Spiderman, έναν στεγόσαυρο, πολλά μωρά, ντουζιέρες, τον Σαρλώ, αστυνόμους και ληστές, ισοβίτες, Φαραώ, μούμιες, ζαχαρωτά, πασχαλίτσες, καθαριστές........και τόσους άλλους ακόμα!!!


Έτοιμοι όλοι;;;;;;;
Ας τους απολαύσουμε, λοιπόν!!!

































































































Και του χρόνου, με υγεία!!!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου