Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η "ελιά" από το Δ1

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στον ελαιώνα της οικογένειας Ανουσάκη , για να παρακολουθήσουμε αλλά και να συμμετέχουμε στο ελαιομάζωμα, στα πλαίσια του προγράμματός μας με θέμα την "ελιά". Ο ελαιώνας βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σχολείο μας , έτσι κατευθυνθήκαμε πεζή.


      Ο κύριος Παντελής - μπαμπάς του Πέτρου μας- ευγενικός και εξυπηρετικός αρχικά απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και έλυσε κάθε απορία μας σχετικά με το δέντρο της ελιάς αλλά και το ελαιομάζωμα.


      Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το κλάδεμα της ελιάς αλλά και τον αποχωρισμό του καρπού από τα κλαδιά με τα ραβδιστικά
      Βοηθήσαμε στο μάζεμα των διχτυών και στη συγκέντρωση των ελιών ,υπό την ευγενική καθοδήγηση της κυρίας Ζαμπέτας , μητέρας του Πέτρου μας.  Με μεγάλο ενδιαφέρον είδαμε από κοντά πώς γίνεται η διαλογή του καρπού και στη συνέχεια μαζέψαμε και εμείς ελιές με τον κλασικό και παραδοσιακό τρόπο , τα χτενάκια. (Η χρησιμοποίηση του ηλεκτρικού  ραβδιστικού έγινε μόνο από τον Πέτρο, καθώς γνώριζε τη χρήση του με ασφάλεια.       Φυσικά κάναμε και το διάλειμμά μας για να "κολατσίσουμε". Η κυρία Καλυψώ , θεία του Πέτρου μας, μάς προσέφερε παξιμάδι και τι άλλο, ελιές!

       Μετά το διάλειμμα , ακούραστοι και πρόθυμοι βοηθήσαμε στο καθάρισμα των περιττών κλαδιών από τις ελιές , υπό την καθοδήγηση του κυρίου Νικήτα , θείου του Πέτρου μας.        Η αλήθεια είναι ότι  ευχαριστηθήκαμε και απολαύσαμε την επίσκεψή μας αυτή , κουραστήκαμε αλλά άξιζε τον κόπο αυτή η μοναδική εμπειρία. Για πολλούς μαθητές ήταν η πρώτη τους επαφή με το ελαιομάζωμα και με ενθουσιασμό είπαν ότι ευχαρίστως θα  το ξαναέκαναν. Θέσαμε λοιπόν εαυτούς στη διάθεση του κυρίου Παντελή σε περίπτωση που χρειαστεί προσωπικό για να μαζέψει τις ελιές!!! 
Αποκαμωμένοι αλλά "γεμάτοι" επιστρέψαμε στο σχολείο.
     


Να ευχαριστήσουμε την ευρύτερη οικογένεια Ανουσάκη για τη φιλοξενία τους , τη βοήθειά τους και την προθυμίας τους να λύσουν κάθε απορία μας αλλά και να μας μυήσουν στα "μυστικά" του ελαιομαζέματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου