Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018


3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Τμήματος Ένταξης συζήτησαν για τα άτομα με τύφλωση, κώφωση, κινητικά προβλήματα και νοητική καθυστέρηση.
Πιο συγκεκριμένα, έμαθαν για τον τρόπο μετακίνησης των ατόμων με προβλήματα όρασης (π.χ. ορθή χρήση μπαστουνιού και χεριών για την αποφυγή τραυματισμών), την προσβασιμότητα στον δρόμο (π.χ. ειδικά διαμορφωμένα πεζοδρόμια) και έγραψαν με τον εξάστιγμο κώδικα Braille, λέξεις της επιλογής τους.
Επίσης, ήρθαν σε επαφή με τη Νοηματική Γλώσσα και προσπάθησαν να κάνουν χειλεανάγνωση, ενώ έμαθαν βασικές πληροφορίες για την Κοινότητα των Κωφών.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν μία παρουσίαση για τον τρόπο που διαμορφώνεται ένα σπίτι, με σκοπό να γίνει προσβάσιμο σε παιδί με κινητική αναπηρία. Εντόπισαν και σχολίασαν μόνοι τους διαφορές μεταξύ των δικών τους δωματίων και εκείνων που ήταν κατάλληλα διαμορφωμένα για αναπηρικό αμαξίδιο. Τόνισαν, μάλιστα, την οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται μία οικογένεια, προκειμένου να δημιουργήσει προσβάσιμους χώρους με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Η εμπειρία μας ολοκληρώθηκε με την κατασκευή κολλάζ με τον τίτλο «Η μόνη αναπηρία στη ζωή είναι η κακή στάση ζωής. Όλοι μπορούμε να παίξουμε, να αθληθούμε, να μορφωθούμε, να ασχοληθούμε με τις Καλές Τέχνες».
Ευχόμαστε να έχουμε συμβάλει με τον τρόπο μας στη δημιουργία προσωπικοτήτων με αίσθημα αποδοχής και ενσυναίσθησης απέναντι στη διαφορετικότητα!

  • Αν θέλετε κι εσείς να εξασκηθείτε στη Νοηματική Γλώσσα, μπείτε εδώ:






   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου