Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου!

    Το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι το πιο σημαντικό έθιμο σε όλο τον κόσμο. Οι Βίκινγκς χρησιμοποιούσαν το δέντρο στις τελετές τους για να δηλώσουν το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.
    Στην Αγγλία, όπως και στη Γαλλία, οι Δρυίδες στόλιζαν βελανιδιές προς τιμή των θεών τους. Οι Αιγύπτιοι, οι Κινέζοι και οι Εβραίοι έφτιαχναν γιρλάντες ως σύμβολα της αιώνιας ζωής.
    Αυτός που καθιέρωσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ως σύμβολο ήταν ο Άγιος Βονιφάτιος (απόστολος της Γερμανίας). Σύμφωνα με την παράδοση, έβαλε στη θέση του το έλατο σαν χριστιανικό σύμβολο. Από την άλλη ο Μαρτίνος Λούθηρος καθιέρωσε το στόλισμά του, ενώ στην Νέα Υόρκη στολίστηκε το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο δέντρο από τον Τόμας Έντισον.
    Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα το έφεραν οι Βαυαροί και στολίστηκε από το βασιλιά Όθωνα. Πρόδρομος του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην Ελλάδα ήταν το παραδοσιακό χριστόξυλο. Κάθε Χριστούγεννα έβαζαν ένα κούτσουρο στο τζάκι όπου θα έκαιγε όλο το δωδεκαήμερο των γιορτών. Σύμφωνα με την παράδοση, φέρνει καλοτυχία και προστατεύει το σπίτι από τους καλικάντζαρους.


Δειτε κι αυτό!
Το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο που φτιάχτηκε με ανακυκλώσιμα υλικά.
Βρίσκεται στην Κύπρο (Λάρνακα).


Δημήτρης, Γιάννης, Χριστίνα Ο, Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου