Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Νικόλαος Στέλλας - Ο δικός μας ήρωας

   Ο Νικόλαος Στέλλας γεννήθηκε στην Πάρο το 1921 και ήταν το πέμπτο από εννέα παιδιά της οικογένειας του Γιακουμή Στέλλα και της Μαριγώς Κυδωνιέως. Τον Μάϊο του 1944 και ενώ η Πάρος τελούσε υπό Γερμανική κατοχή, ο Νικόλαος Στέλλας συμμετείχε σε επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των Γερμανών και των εγκαταστάσεών τους (αεροδρόμιο Μαρμάρων) που είχαν διοργανώσει κυρίως Άγγλοι και Έλληνες "Κομάντος" με τη βοήθεια Παριανών.


   Το βράδυ της 16ης Μαΐου άρχισε η επιχείρηση των Άγγλων, αλλά κάποιοι πυροβολισμοί που ακούστηκαν και μια φωτοβολίδα που έπεσε στη περιοχή του αεροδρομίου ανάγκασαν τους σαμποτέρ να αποσυρθούν. Οι Γερμανοί, όμως, κατάφεραν να συλλάβουν τον Στέλλα και τον υπέβαλαν σε φοβερά βασανιστήρια προκειμένου ομολογήσει τους συνεργούς του.Ο Νικόλας στάθηκε αλύγιστος και δεν έδωσε καμιά πληροφορία στους Γερμανούς. Την επομένη αφού δικάστηκε αποφασίσθηκε να εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού.

    Η τελευταία του επιθυμία πριν το θάνατό του ήταν να εξομολογηθεί και να κοινωνήσει, όπως και έγινε από τον ιερέα της ενορίας παπα-Γιάννη Παπάζογλου από τον οποίο ο Στέλλας ζήτησε να μεταφέρει στους γονείς του το μήνυμα ………«να τον συγχωρήσουν για τον πόνο που τους προκάλεσε». Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τον οδήγησαν με τα χέρια δεμένα στο ικρίωμα στην πλατεία του Τσιπίδου. Αφού απαγχονίστηκε το πτώμα του εκτέθηκε σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό στην πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται η προτομή του (έργο του γλύπτη Νικ. Περαντινού).

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Ήρωα Νικόλα Στέλλα θα πραγματοποιηθούν 
στις 20,21 και 22 Μαΐου 2016. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου