Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα (ΦΕΡΤΕ ΤΑ ΠΙΣΩ)!

     Όλα ξεκίνησαν όταν ο πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λόρδος Έλγιν, απέκτησε την εξουσία από το Σουλτάνο για την αποκαθήλωση των Μαρμάρων από τον Παρθενώνα. Στην αρχή σκοπός του ήταν να τα μετρήσει και να τα αποτυπώσει σε σχέδια, αλλά στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.
     Έτσι το 1801 ξεκίνησε η λεηλάτηση του Παρθενώνα και τα γλυπτά μεταφέρθηκαν από Βρετανούς ναυτικούς μαζί με ποσότητες όπλων. 5 χρόνια αργότερα απομακρύνθηκε από τη θέση της μία από τις Καρυάτιδες, μία κολώνα από μια γωνιά του Ερεχθείου, καθώς επίσης και πολλές επιγραφές και πολλά αγγεία. Η λεηλασία όμως δε σταμάτησε εδώ και δεν περιορίστηκε μόνο στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά πραγματοποιήθηκε σε όλη την Αθήνα και σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Την επόμενη δεκαετία φορτώθηκαν άλλα 3 πολεμικά πλοία με γλυπτά, ταφόπλακες, αγγεία κ.α με προορισμό τη Βρετανία, ενώ στη λεηλασία του Έλγιν δόθηκε τέλος με την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821.     Τα μάρμαρα που έφτασαν στη Βρετανία κακομεταχειρίστηκαν, αφού τοποθετήθηκαν σε βρόμικους και υγρούς αποθηκευτικούς χώρους του σπιτιού του Έλγιν. Κατέληξαν εκεί, επειδή ξόδεψε όλα του τα χρήματα για να τα μεταφέρει και επειδή η Βρετανική κυβέρνηση δεν τα αγόραζε εξαιτίας της υψηλής τους τιμής.
     Σήμερα πάντως, παρόλο που το Μουσείο της Ακρόπολης (είναι από τα πιο σύγχρονα του κόσμου) είναι έτοιμο, το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα μνημεία στον τόπο τους δεν έγινε δεκτό από το Βρετανικό Μουσείο.  Το επιχείρημα (που έχουν στο νου τους βέβαια) είναι απλό: Αν το Βρετανικό Μουσείο αποδεχτεί το σχετικό αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Ελγινείων, θα πρέπει να κάνει το ίδιο και με τα αντίστοιχα αιτήματα άλλων χωρών, όπως της Αιγύπτου, του Ιράν και της Τουρκίας μεταξύ άλλων, για επιστροφή αρχαιοτήτων που αφορούν την ιστορική διαδρομή των πολιτισμών των συγκεκριμένων κρατών. Έτσι, ένα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου "θα βάλει λουκέτο"!!!                                                                        
       Τελειώνοντας, θα ήθελα να κλείσω με 2 προτάσεις - ιδέες. Την πρώτη την είπε η Μελίνα Μερκούρη κατά τη διάρκεια του λόγου της στο Oxford Union  και η δεύτερη κυκλοφορεί κατά κόρον στο διαδίκτυο και είναι συνδεδεμένη με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο ελληνικός λαός.
.
    " Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για μας τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η υπερηφάνεια μας, είναι οι θυσίες μας. Είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ΄όνομα μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας". (Μελίνα Μερκούρη)

"Τους δώσαμε πολιτισμό, τους μάθαμε τη Δημοκρατία, τους γεμίσαμε τα Μουσεία... και ακόμα τους χρωστάμε... ως πότε!!!     ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ    
                                                                         1 σχόλιο:

  1. μαγκιτσες οι αγγλοι, στο τελος ομως θα παρουμε και τα μαρμαρα του παρθενονα και το big ben

    ΑπάντησηΔιαγραφή