Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Ποιος είναι ο Αϊ-Βασίλης;

    Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης; Μήπως είναι πνεύμα των Χριστουγέννων; Ο Άγιος Βασίλης είναι ξενόφερτος και σχετίζεται με τον Άγιο Νικόλαο που είναι προστάτης των παιδιών.
    Στην Ελλάδα και στην ορθόδοξη παράδοση το καλό πνεύμα της Πρωτοχρονιάς ταυτίστηκε εύκολα με το Μέγα Βασίλειο, το μεγάλο ιεράρχη, επίσκοπο Καισαρείας της Καππαδοκίας, κορυφαίου θεολόγου του 4ου αιώνα και ενός από τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.
    Ο Αϊ-Βασίλης, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο από την coca-cola, που τον παρουσίασε να μοιράζει με μαγικό τρόπο πρωτοχρονιάτικα δώρα και προϊόντα της εταιρείας.


 Η διαφήμιση





    
Η μορφή όμως του Αϊ-Βασίλη, όπως περίπου είναι σήμερα, ήταν γνωστή μερικά χρόνια νωρίτερα, από το 1931. Η παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Αϊ-Βασίλης περνά μέσα από καμινάδες για να δώσει δώρα στα παιδιά, προέρχεται από το ποίημα του Κλέμεντ Μουρ με τίτλο "Μια επίσκεψη του Άγιου Νικόλα", ο οποίος δανείστηκε την ιδέα της καμινάδας μαζί με την ιδέα του ελκήθρου και των οχτώ ελαφιών από ένα φιλανδικό παραμύθι.


    Έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά, λευκά γέννια, κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες, ο οποίος κατοικεί στο Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράιδες του χιονιού και ξωτικά.










Και τώρα λίγο γέλιο!!!



Μαριλέττα, Άννα-Μαρία, Αντώνης

2 σχόλια: